Düşüş için hep bahane var

Düşüş için hep bahane var

Vakıf Katılım

Abd piyasaları ,ülkedeki enflasyon verileri ve bu hafta üçüncü çeyrek kazançlarının açıklanması öncesinde temkinliliğini koruyor. Global düşüş için bu sefer etmen; İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey'in emeklilik fonu yöneticilerine pozisyonlarını yeniden dengelemelerini çünkü merkez bankasının ülkenin tahvil piyasası için acil destek programını Cuma sona erdireceği açıklamasıydı. Üstelik Emeklilik ve Ömür Boyu Tasarruf Derneği BoE'yi tahvil alım programını 31 Ekim'e kadar "ve muhtemelen ötesine" uzatmaya çağırırken. Birleşik Krallık'taki yüksek enflasyonun Kwarteng maliye politikası ile daha da yükselmesi beklenmekte. Ama bu sabah Financial Times'ın haberine göre BoE 14 Ekim Cuma günü tamamlanacak olan geçici tahvil alımlarını uzatmaya hazırlandığı konusunda bankacılara sinyal verdi. Fed, enflasyonu frenlemek için agresif bir şekilde oranları yükseltiyor ve gelecek yıla kadar daha fazla artışla devam etmesi bekleniyor. Hisse senetleri, son haftalarda Fed'in faiz artırımı konusunda ne kadar agresif olmaya ihtiyaç duyabileceği ve ekonomi üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin endişelerle darbe aldı. Ekonomiyle ilgili son zamanlardaki korkulara ek olarak, IMF bu yıl ABD ekonomisinde %1,6'lık yetersiz bir büyüme öngördü. Uluslararası Para Fonu , 2023 küresel büyüme tahminini %2,9'dan %2,7'ye düşürdü ve enflasyon, savaş kaynaklı enerji ve gıda krizleri ve yüksek faiz oranlarının dünyayı durgunluğa ve finansal piyasa istikrarsızlığına sürükleyebileceği konusunda uyardı. Güney Kore merkez bankası faiz oranlarını yarım puan artırarak %3’e çıkartırken, yükselen doların ithalat maliyetlerini artırmasıyla daha fazlasının geleceğini işaret etti, ancak politika yapıcıların sıkılaştırma hızını yavaşlatmayı düşündüklerine dair işaretler verdiler. ( % 3.50'lık politika faizi yeterli) Japonya'nın makine siparişleri, küresel ekonomik yavaşlamanın baskısı ve ithalat maliyetlerini artıran zayıf yen'in kurumsal harcama görünümünü karartmasıyla, Ağustos ayında altı ayın en büyük düşüşünü kaydedince Japonya'da, dolar 1998'den bu yana ilk kez 146 yen'i aştı ve hükümet 1998'den bu yana ilk yen alım müdahalesini gerçekleştirdi. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,87 düşerken, Nikkei %0,18, Seul'ün KOSPI endeksi %0,41, Çin'in CSI300 endeksi %0,96 ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,94 düşerken, Avustralya'nın emtia ağırlıklı endeksi %0,05 arttı. Japon para birimi, ABD ve Japon uzun vadeli tahvil getirileri arasındaki spread’e özellikle duyarlıdır. Gösterge 10 yıllık Hazine getirisi, %4.06 ile bir gecede 14 yılın zirvesinin zirvesine yükselirken, eşdeğer Japon devlet tahvili getirisi Japonya Merkez Bankası tarafından sıfıra yakın sabitlendi. ABD dolar endeksi 113,43'den ve Euro/usd de 0,989$'dan işlem görürken, Brent ham petrol vadelileri %0.5 düşüşle varil başına 93.78$'dan ve ABD WTI ham petrolü ise %0.8 düşüşle varil başına 88.66$ dolardan ve Spot altın da %0,2 düşüşle ons başına 1,661,5$'dan işlem görmekte.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

ABD, 2023 ulusal savunma yetkilendirme yasa tasarısının Senato versiyonlarına, Türkiye'ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi konulmadı. Ciner Medya Grubu ABD Temsilcisi Ali Çınar'a konuşan ABD'li senatörler, bu maddelerin eklenmesi için başvurulduğunu ancak hiçbir zaman ekleme kararının çıkmadığını bildirdi.

Fitch’in Banka Notlarından Sorumlu Global Başkanı James Longsdon Türkiye’nin geniş bir bölge içinde kur riskleri karşısında en kırılgan ülke olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, OPEC+'nın ABD'nin karşı çıkmasına rağmen aldığı üretim kısıntısı kararının ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler için "sonuçları" olacağını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, CNN'e yaptığı açıklamada ABD ekonomisinde bir resesyon yaşanacağını düşünmediğini söyledi. Ancak Başkan Biden, ekonomide bir resesyonun gerçekleşmesi durumunda bunun "çok hafif" olacağını da savundu.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, bu yıl yapılan büyük faiz artırımlarına rağmen enflasyonda yükselişin henüz kontrol altına alınmadığını belirterek, parasal sıkılaştırma politikasına devam etmenin gerekli olduğunu söyledi

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi ve Fransa MB Başkanı Francois Villeroy de Galhau, ECB'nin 27 Ekim'de yapacağı toplantıda 50 baz puan mı 75 baz puan mı faiz artırımı yapacağını tartışmak için çok erken olduğunu söyledi

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD finansal piyasalarından finansal istikrarsızlık işaretleri görmediğini, artan faiz oranlarına ve likidite gerilimleri konusunda endişeleri bağlı olarak yüksek bir oynaklığın yaşandığını bildirdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde düzenlediği basın toplantısında, “Putin’in nükleer tehditleri hem tehlikeli hem de sorumsuzca” ifadelerini kullanarak, Rusya’nın cephede kaybettiğini görüyoruz” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği son füze saldırılarının ardından videokonferans aracılığıyla bir araya gelen G7 ülkeleri, Ukrayna’ya olan desteklerini yineleyerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den ve saldırının tüm sorumlularından hesap sorulacağını ifade etti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Başkan Joe Biden'ın ABD ve Suudi Arabistan arasındaki ikili ilişkilerin gözden geçirilmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Japonya'da büyük imalatçıların ekonomiye güveni Eylül ayının ardından Ekim ayında da düştü ve son 5 ayın en düşük seviyesine indi.

Güney Kore Merkez Bankası(BoK), enflasyondaki yükseliş ve ABD Merkez Bankası'nın(Fed) daha sıkı para politikası nedeniyle piyasaların beklediği gibi 50 baz puan ile faiz artırım sürecine devam etti. Bankadan yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı yüzde 2,50'den yüzde 3,00'ye çıktı.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı