ABD – İş imkânları ve personel değişim oranı (JOLTS)

ABD – İş imkânları ve personel değişim oranı (JOLTS)

Vakıf Katılım


ABD’nin Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanacak istihdam piyasasına ilişkin veri, JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Summary) olarak kısaltılmaktadır. Geç açıklanan bir gösterge olmasına rağmen, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) istihdam seviyesindeki gelişmeleri izlerken kullandığı bir rakam olduğu bilinen veri, finansal varlıkların fiyatında etkili olabilmektedir. Şubat ayına ait gelişmeleri gösterecek JOLTS, daha önce ABD ekonomisinin Ocak döneminde 6,963 milyon iş imkânı oluşturduğuna işaret etmişti. Yeni veri, Dolar üzerinde fiyatlamaların yapılmasına neden olarak ABD’nin para biriminde değer değişikliklerine yol açabilir. Tahminlerin üzerinde gelecek JOLTS verisi Dolar’ın değer kazanmasına yol açabilecekken, beklentileri karşılayamayacak bir rakam ABD’nin para biriminde düşüşlere yol açabilir.

AVRUPA

“İngiltere – İmalat Üretimi”

İngiltere’nin toplam sanayi üretiminin yaklaşık %80’ini oluşturan imalat sektörüne ait Şubat ayı verisi, sanayi üretimi rakamı ile birlikte bu hafta İngiltere için izlenecek önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Aynı anda açıklanacak sanayi ve imalat üretimi rakamları yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecekken, İngiltere’nin üretim yapısı nedeni ile imalat tarafındaki rakamın daha yakından izlendiğini ifade edebiliriz. Söz konusu veriler, ada ülkesinin para biriminde ve FTSE-100 endeksinde değişimler görülmesine neden olabilir. Beklentilerin üzerinde bir imalat üretimi verisi Sterlin’de yükselişlere zemin oluşturabilecekken, aksi durumda ada ülkesinin para biriminde kayıplar izlenebilir.

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

ABD – Çin Enflasyon / Fed – ECB Toplantı Tutanakları / RBA Faiz Kararı

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

9 Nisan Perşembe Saat 03.30

Virüs ve Fiyatın Savaşı…

Corona virüsünün biyolojik yıkıcı etkisi devam ederken, güncel durumda güncel durum vaka sayısı 10191159 – tedaviye pozitif cevap veren 212114 – ölü sayısı 53311 kişiye ulaşmıştır. Vaka sayısı 1 milyon sınırını aşarken ABD için henüz en kötüsü görülmemiştir. İşin acı boyutu ise en kötüsünün ne olduğu öngörülememektedir.

 

Virüsün biyolojik boyutunda çaresizlik sürerken, finansal boyutunda iyimserlik ön planda yer almaktadır. Fed’in sınırsız ve bedava para imkânı getiri arayışında olan paranın adresini hisse senetlerine çevirmesini sağlamaktadır. Virüse adapte olan finansal piyasalar daha kötüsünün olacağını bilmesine rağmen mevcut veri setinde bunu fiyata dâhil etmiştir.

Negatif fiyatlamanın tekrar devreye girmesi için virüs kaynaklı yeni veri seti gerekirken, ABD 10 yıllık tahvil faizinin negatife geçmesi bu durumu tetikleyebilir. Mevcut durumda %0,50 üzerinde kalan 10 yıllık faiz risk algısında belirleyici olabilir.

Kaynak:GCM Yatırm
Hibya Haber Ajansı