Teknik yükselişmiş

Teknik yükselişmiş

Vakıf Katılım

Piyasalar , ABD TÜFE verisinin , Eylül ayında tahmini %8,1 artışa kıyasla, yıllık %8,2 oranında arttığını gösteren verilerin ardından sert düşüş göstermişti. Aylık baktığımızda ise TÜFE , Ağustos ayındaki %0,1'lik artışın ardından geçen ay %0,4 yükseliş kaydetti ki beklenti %0,2 artması yönündeydi. Artıştaki ana etmenler ise ; Kiraların 1990'dan bu yana en hızlı artışı kaydetmesi ve gıda fiyatlarında ki yükseliş oldu. Benzin fiyatlarındaki %4,9'luk düşüş ise daha sert bir enflasyon verisi görmemizi engelledi.

Bu güçlü veriler de , Eylül ayında sağlam iş kazanımları ve işsizlik oranında salgın öncesi seviye olan %3,5'e gerileme gösteren geçen haftaki güçlü istihdam raporunun hemen ardından geldi.

Çekirdek TÜFE, Ağustos ayındaki %6,3'lük artışın ardından Eylül ayına kadar 12 ayda %6,6 artarak Ağustos 1982'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Piyasa , eldeki TÜFE ve ÜFE verileriyle, yakından izlenen temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinin Eylül ayında %0,4 artarak Ağustos'taki %4,9'dan %5.1'e yükseleceğini tahmin ediyor ki bu veri bildiğiniz gibi ay sonunda açıklanacak. Fed'in enflasyonu hedefe geri döndürmek için işgücü piyasasını önemli ölçüde yavaşlatması gerekiyor

Önümüze baktığımızda ise ; OPEC+’ın geçen hafta aldığı petrol üretimini kısma kararının ardından benzin fiyatları muhtemelen dibi gördü, Ukrayna'daki savaş gıda fiyatları için yukarı yönlü risk oluşturuyor, Özel sektör verileri, kiraların zirveye yakın olabileceğini gösteriyor ki sonuç olarak; Fed'in %2 hedefinin çok üzerinde seyreden inatçı yüksek enflasyon, yalnızca ABD merkez bankası için bir zorluk değil, aynı zamanda Başkan Biden ve Demokratların gelecek ay yapılacak seçimlerde Kongre'nin kontrolünü elinde tutma umutlarında da sıkıntı yaratmakta.

Kısa vadeli hareketler bir yana, şaşırtıcı derecede güçlü ABD enflasyon verileri, piyasaları Fed'in Kasım toplantısında 75 baz puanlık ve hatta Aralık'ta %71,5 olasılıkla 75 baz puanlık bir jumbo faiz artırımına tam olarak fiyatlamasına neden oldu. Vadeli işlemler ayrıca oranların şimdi %5'te zirve yapacağını ve 2007'den beri görülmeyen seviyelerin görüleceğine işaret etti.

ABD hisse senetlerinde teknik yükseliş gördük. Hisse senetlerindeki son hızlı düşüş, kötü haberlerin zaten fiyatlandığı algısının oluşturdu. Yatırımcıların yüksek faiz oranı ortamının karlarını nasıl etkilediğini görmeyi bekleyerek üçüncü çeyrek mali tablo açıklama sezonuna giriş yaptılar. ABD'de Citigroup, JPMorgan, Morgan Stanley, US Bancorp ve Wells Fargo'nun bilanço rakamları yakından takip edilecek

Asya piyasaları da Wall Street'deki yükselişle izledi, MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1.6 , Avustralya'nın emtia ağırlıklı hisse endeksi %1.6, Güney Kore %2.1, Japon Nikkei %2.8 yükseldi. AMA ABD S&P 500 vadeli işlemleri %0,1 ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,2 düşerken, risk iştahı şimdiden yumuşamaya başlamış durumda.

Bugünün veri trafiğine baktığımızda ise; Yurt içinde özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu, konut satışları, tarım ürünleri fiyatları ve "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçlarını takip ederken, Yurtdışında ise dikkatler , ABD'de perakende satışlar, ithal fiyatları, Michigan tüketici güven endeksinde olacak.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini azaltma kararını eleştirerek, “Üretim kesintisi Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın gelirlerini artıracak ve yaptırımların etkinliğini azaltacak" dedi.

ABD Savunma Bakanı Austin: NATO, Rusya’ya tehdit oluşturmuyor ve Rusya ile karşı karşıya gelmek istemiyor.

ABD’de 6 Ocak 2021 Kongre baskınını soruşturan Temsilciler Meclisi Komitesi, eski ABD Başkan Donald Trump’ı ifadeye çağırdı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, tüketici fiyatları için son açıklanan verilerin enflasyonu kontrol altına almak için daha fazla çalışma gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Cecilia Rouse, ABD iş gücü piyasasının ekonomide bir "yumuşak iniş" olasılığını ortaya çıkaracak şekilde soğumaya başladığını, ekonominin bir resesyondan kaçınabileceğini söyledi.

JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon, kalıcı ve yüksek enflasyonun ABD Merkez Bankası(Fed) faiz oranını yüzde 4,5'in üzerine çıkarmaya teşvik edebileceği konusunda uyardı

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Eylül ayında tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 arttı. Analistler, bir önceki ay yüzde 2,5 olan artışın yüzde 2,9'a çıkacağını tahmin ediyorlardı.

Çin Merkez Bankası Başkanı (PBOC) Yi Gang, merkez bankasının ihtiyatlı para politikasını uygulamayı hızlandıracağını ve reel ekonomiye güçlü desteğini sağlayacağını açıkladı.

İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) ABD Merkez Bankası Fed'in swap hattından bu hafta yaklaşık 6,3 milyar dolar çektiği bildirildi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı