Bartın'daki maden ocağı patlamasında son durum

Bartın'daki maden ocağı patlamasında son durum

Vakıf Katılım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamaları şu şekilde:

"Yanan bölüm komple kontrol altına alabilmek için de kapatma kararı verildi. Şu anda baraj yapma işlemleri devam ediyor. Arkasından da azot ve gerekirse su değer kimyevi maddeleri ocağa basmak suretiyle orayı tamamen kontrol altına alacağız. Sonrasında da tabii tesisin yeniden üretime hazırlanabilmesi için oluşan hasarların tespiti bunların tekrar tesis edilmesi benzeri teknik işlemler de devam edecek. Bu işlemler bitene kadar da Amasra müessesemizde kömür üretimine de ara veriyoruz."

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıklamaları ise şöyle:

"Amasra maden ocağımızda meydana gelen kaza hepimizi üzdü. Büyük bir acı. Tabii ateş düştüğü yeri yakar yüreğimiz yanıyor. Ben bugün bu acıyı paylaşmak için Amasra’mıza geldim. Öncelikle şehit olan 41 kardeşimize cenabı haktan rahmet diliyorum ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Aldığım bilgiye göre yaralılarımızın önemli bir kısmı taburcu oldu. Şu anda Çam Sakura Hastanesinde yatan ve Bartın Hastanesinde olan bazı işçilerimiz dışında hastanede olan da kalmadı. İnşallah onlara da rabbim şafi ismi şerifi ile şifa ihsan eder. Sevdiklerine ailelerine şifa bulmuş olarak kavuşurlar.

Bu kazaların olmaması en büyük dileğimizdir. Hükümetimiz bugüne kadar bu kazaların olmaması için ciddi tedbirler aldı. Enerji bakanlığımız ve diğer yetkililer bu tedbirleri bundan sonra da geliştirerek uygulamaya devam edilecektir. Kazanın olduğu ansan itibaren cumhurbaşkanımızın liderliğinde enerji bakanımız içişleri bakanımız çalışma bakanımız sürekli olay yerinde oldular. Ve kazanın arkasından içeride olan işçilerimizi sağ sağlım kurtarmak onlara ulaşmak ve onları ailelerine kavuşturmak için uğraştılar. Ve tabii AFAD’ımıza, Kızılay’ımıza, gönüllü çalışanlarımıza ve bu arama kurtarma faaliyetinde olan herkese yürekten teşekkür ediyorum. Bugün sağ kurtulan işçilerim varsa elbette onların bu gayretleriyle oldu onlara gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.

Tabii şunu da ifade etmekte fayda var bu kazanın etkin bir şekilde soruşturulması çok önemlidir.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığımız kazanın soruşturulması için adli tahkikatı başlattı. Amasra Cumhuriyet Savcılığı bu tahkikatı şu anda yürütüyor. İlk önce 3 cumhuriyet savcısı görevlendirildi ancak bu olayda hayatını kaybeden işçilerimizin çoğalması üzerine sayı 5’e çıkarıldı. Şu andan 5 cumhuriyet savcımız olayı tahkikatını sürdürmektedir.

Bu olay bütün yönleriyle soruşturulacak ve aydınlatılacaktır. Kafalarda ne kadar soru varsa bunların hepsinin cevabı bu tahkikatın sonunda ortaya çıkacaktır. Amaç maddi hakikati bütün gerçekliğiyle ortaya çıkartmaktır. İhmal, kusur, eksiklik ne varsa bu kim veya kimlerden kaynaklanıyorsa hukuk bunlarla ilgisi gereğini yapacaktır. Bundan hiç kimsenin endişesi ve tereddüdü olmasın. Olayın ilk duyulduğu andan itibaren cumhuriyet başsavcılığımız harekete geçmiştir. Hem adli tahkikat başlatmış hem de adli tıptan görevlendirilen takviye uzmanlarla buradaki çalışmalar koordine edilmiştir. Onun için savcılığımıza ve ayrıca adli tıptan gelen arkadaşlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Tabii bundan sonra da bu tahkikatı biz de bütün Türkiye gibi yakından takip edeceğiz.

Şu anda içeride soğutma çalışmaları henüz bitmediği için içeride bir delil tespiti yapma imkanı henüz yok. Ancak bundan sonraki süreçte soruşturmanın gerekleri ne ise bunların hepsi titizlikle yerine getirilecek. Herhangi bir ihmal kusur veya başka da öngöremediğimiz sebep varsa bunlar tespit edilecek. İlgililer hakkında da gerekli hukuki işlemler yapılacaktır. Biz de bakanlık olarak bu süreci yakından takip edeceğiz.

Tekrar büyük geçmiş olsun diliyorum. Rabbim bir daha böyle kazaları belaları aziz milletimize yaşatmasın diliyorum. Ve şehitlerimize bir kez daha rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Büyük geçmiş olsun Amasra’mıza Bartın’ımıza ve ülkemize."

Hibya Haber Ajansı