Hasdal Katı Atık Aktarma İstasyonu açıldı

Hasdal Katı Atık Aktarma İstasyonu açıldı

Vakıf Katılım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kurum öz kaynakları kullanılarak 70 milyon liraya inşa ettiği Eyüpsultan Mimarsinan Mahallesi’ndeki “Hasdal Katı Atık Aktarma İstasyonu”nu, “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında hizmete açtı.

“Uzun yıllardır hızlı ve yanlış bir kentsel büyüme yaşayan İstanbul maalesef bu durumu en derinden hisseden ve yaşayan dünya kentlerinden, dünya metropollerinden bir tanesi” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:

“İstanbul, kendi kendini zehirleyen, hasta eden bir organizmaya dönüştüğü yılları yaşadı. Bu süreci kontrol altına almak ve 16 milyon İstanbullunun çevreye uyum içerisinde, sağlıklı bir biçimde yaşamasını sağlamak için ciddi yatırımların içerisindeyiz. 150 projenin arasında da çok değerli çevre projelerimiz var. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren adil, yeşil ve yaratıcı bir tarifle yola çıktık. Bu adil yeşil ve yaratıcı hedeflerin içerisinde özellikle yeşil kavramını çok ama çok önemsedik, önemsiyoruz. İklim Eylem Değişiklik Planımız içerisinde ortaya koyduğumuz yoğun projeler arasında, özellikle bu dönemde açacağımız, açtığımız Şile İçme Suyu Arıtma Tesisi gibi, Silivri Seymen Çöp Suyu Arıtma Tesisi gibi… Özellikle Yenikapı Biyolojik Arıtma Tesisi’nin başlaması, Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin bitirilmesi gibi, Baltalimanı Biyolojik Arıtma Tesisi’nin bitirilmesi gibi çok değerli projelere hep birlikte imza atıyoruz. Bugün açılışını yaptığımız Eyüpsultan Hasdal Katı Atık Aktarma Merkezi de bunlardan bir tanesi.”

Merkezin aralarında Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Fatih, Sarıyer, Kağıthane ve Şişli’nin bulunduğu, toplam 7 ilçeye hizmet vereceğini kaydeden İmamoğlu, sistemin nasıl çalışacağını ve faydalarını şu sözlerle anlattı:

“İlçe atıklarının toplanması ve depolamasıyla beraber, ana depolama merkezlerine veya katı atık yakma tesisine yönlendirmeden önce, bu tür tesislerde bunun toparlanmasının bize çok faydası vardır. Örneğin; o büyük gördüğünüz kamyonların günlük 450 seferinin yerine, 150 seferle bu işi çözüyor olacağız. Yani günde 300 kamyon seferini azaltmak, büyük bir iş. 300 seferi 100 günle çarpsanız, 30 bin sefer yapıyor. 1 seneyle bunu birleştirseniz 90-100 bin sefer yapıyor. Bu kadar araç trafiğinden süreci arıtmak, çok değerli bir kazanım. Tabii bu aynı zamanda trafiğe katkı; aynı zamanda yakıt tüketimindeki azalma; aynı zamanda fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan karbon salınımının azalması gibi gibi birçok konuda hem insana hem insanlığa hem doğaya hem çevreye büyük katkı sunuyor.”

İlçe sınırları içindeki hizmetlerinin geniş bir özetini sunan İmamoğlu, şöyle konuştu:

"Çok çalışıyoruz. Hızlı ve kaliteli çözümler üretiyoruz. Bir yandan kendi finansmanımızı doğru kullanırken, bir yandan da yurt dışından elde ettiğimiz hem uzun vadeli hem ucuz bir finansman kaynağı oluşturmanın da kentimiz adına keyfini ve gururunu yaşıyoruz. Ben eminim ki, hemşehrilerimiz bunu görüyorlar. Yapılanların değerini biliyorlar. Belki ikna edemediğimiz, henüz bizi anlamayan ya da anlayamayan ya da anlamak istemeyen vatandaşlarımız olabilir. Bunu biliyorum. Ama 13 yıllık siyaset yaşamımda, vatandaşlarımızın gönlüne girme konusunda benden daha ısrarlı ve daha inatçı bir başka kişiyi tanımıyorum. Bu konuda isteyen vatandaşımız kafasını görmemek için ne yöne çevirirse çevirsin, ısrarla onun baktığı yönde olacağım ve mutlaka gözünün içine bakarak, güzel hizmetlerimizi anlatmaya ve onun kalbine girmeye, varsa kalbinin etrafını buzlaştırmış bir düşünce, yanlış bilgi, yanlış bir aktarım onu eritecek sevgi de bu kardeşinizi, bu hemşehrinizin yüreğinde var. Onu ona aksettirmeye devam edeceğiz ve insanlarımızın kalbini kazanıp, bu güzel işlerin onların hayatlarını nasıl kolaylaştırdığını da anlatmaya devam edeceğim. Sizlere layık olabilmek adına, daha çok çalışmanın mutlak şart olduğunu biliyorum.”

İstanbul’un günlük ortalama 19 bin ton atığı, ilçe belediye araçları ile Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası’nda 4’er adet olmak üzere, toplamda 8 adet katı atık aktarma merkezine geliyor. Hasdal Katı Atık Aktarma Merkezi’nin de açılmasıyla birlikte faaliyette olan aktarma istasyonları sayısı 9’a yükseliyor. Ayrıca Anadolu Yakası’nda ve Avrupa Yakası’nda inşası devam eden 2 aktarma istasyonu daha bulunuyor. Bu projelerin de tamamlanması halinde İBB, toplam 11 adet katı atık aktarma istasyonu ile daha yüksek bir kapasitede İstanbul’a hizmet verecek. Proje ile küçük hacimli ilçe belediye atık toplama araçları (3 ila 15 ton arası) vasıtasıyla toplanan evsel atıkların daha büyük hacimli araçlara (20 ton kapasiteli) aktarılarak, atık bertaraf ve enerji üretim tesislerine taşınması hedefleniyor.

Hibya Haber Ajansı